ITALIJA 1.MAJ 2016

 UMBRIJA ZELENO SRCE ITALIJE

PERUĐA – ASIZI – URBINO – RIMINI – SAN MARINO – RAVENA

 

PERUDJA


Italija

PERUĐA – ASIZI – URBINO – RIMINI – SAN MARINO – RAVENA
Umbrija je regija koja se prostire izmešu Toskane i predela kojim dominira večni grad Rim. Poznata je po čudesnim lepotama prirodnih predela dok su brojna sela sa izgledom koji podseća na srednjevekovni, a pritom se većina njih nalazi isključivo na uzvišenjima odakle se pruža neverovatan pogled na doline. Glavni grad ove regije je Peruđa, a od poznatih atrakcija najčuvenija je dolina reke Tibar i jezera Trasimeno. Najčuvenije manje mesto Umbrije je Assisi, poznato po Svetom Franji Asiškom, zatim Gubio, Postinjano… Oker gradovi sa tornjevima, crkvenim zvonicima, kupolama, strmim ulicama i opsadnim zidovima… i kao na dlanu. Kuće se stisnule, kaskadno se nanizale jedna pored druge, krovovi napravili slap od terakote. Fasade iste boje, nijanse su u pitanju, al nije monotono. Vrhovi plavičastih brda u pozadini, a naokolo zeleni zatalasani brezuljci. Odavde je lepo, mirno, spokojno i nekako nestvarno. Zbog ovog vredi posetiti Umbriju, zeleno srce Italije…

Program putovanja autobusom:
29.04. – 03.05.2016.

1. dan 29.04.2016. NOVI SAD – BEOGRAD – PERUĐA
Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive na železničkoj stanici u 05:00 časa. Polazak iz Beograda sa parkinga kod buvlje pijace Blok 42 na Novom Beogradu u 06:30 časova. Direktna dnevna vožnja do Peruđe sa usputnim pauzama radi odmora i granica. Planirani dolazak u Peruđu je u večernjim časovima. Smeštaj u hotel. Noćenje.
2. dan 30.04.2016. PERUĐA
Doručak. Polazak na pešačko razgledanje prestonice Umbrije, čokoladnog grada, domaćina jednog od najpoznatijih jazz festivala. Stari grad prepun srednjovjekovnih puteva, palata, stepenica i utvrđenja. U Perugiji se možete susresti s ostatcima bogate etrurske kulture u Arheološkom muzeju. U starom delu grada možete posetiti razne znamenitosti, među kojima su Katedrala San Lorenco, crkva sv. Petra i srednjovjekovni akvadukt, kao I etrurski slavoluk. Peruđa će vas osvojiti već na prvi pogled. Smeštena je na vrhu brda, okružena živopisnim pejsažom. Ukoliko ne možete da steknete pravu sliku, evo jedne pomoći – navodno je Leonardno Da Vinči pozadinu za sliku „Mona Liza“ napravio upravo u Peruđi oslikavajući njenu okolinu. Slobodno vreme u centru grada, za setnju i uživanje u ukusima čuvene “bacci perugina” čokolade. Povratak u hotel. Noćenje.
3. dan 01.05.2016. PERUĐA – ASIZI – URBINO – RIMINI
Doručak. Odalazak na fakultataivni izlet u Asizi i Urbino. Grad Asizi je rodno je mesto sv. Franje Asiškog, koji je u njemu osnovao franjevački red i red klarisa u 13. veku. U njemu se nalazi spektakularna Bazilika sv. Franje s franjevačkim samostanom Sacro Convento i čuvenim Đotovim freskama, uvršteni na UNESCO-ov popis svetske baštine. To je srednjovekovni grad, opasan zidinama kojim dominiraju tornjevi crkava. Kraće slobodno vreme. Polazak za Urbino, rodno mesto čuvenog Rafaela. Sazdan od pečene cigle, sa krvovima prekrivenim starim crepom obraslim mahovinom, uglavnom liči na neke druge italijanske gradiće nikle po vrhovima brda. Za ovaj kažu da je najočuvaniji srednjovekovni gradić homogene strukture sa obeležjima renesanse. Gradske zidine su obnovljene i ojačane po Leonardovim nacrtima, a tu se rodio cuveni Rafaelo. Tu se nalazi čuvena Duždeva palata, katedrala, Rafaelova kuća i spomenik, prelepi vidikovci… Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Put za Rimini. Smeštaj u hotel. Noćenje.
4. dan 02.05.2016. RIMINI – SAN MARINO – RAVENA …
Doručak. Napuštanje hotela. Polazak za San Marino. San Marino – predstavlja treću najmanju državu Evrope, od koje su površinom manje samo Vatikan i Monako. Po legendi grad je osnovao Marin sa ostrva Raba, koji je bežao od Dioklecijanovih progona hrišćana. Ovaj klesar dolazi na brdo Monte Titano iznad grada Riminia i na vrhu podiže hrišćansku kapelu 301. godine. Po dolasku obilazak grada: čuvene tvrđave San Marina, bazilika Sv.Marina, Narodna palata… Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Polazak za Ravenu. Po dolasku razgledanje bivšeg sedišta vizantijskog egzarha u Italiji, u kom se nalazi nekoliko velelepnih crkava iz vizantijskog doba, koje su pod zaštitom UNESCO-a: Bazilika San Vitale, arijanska krstionica, mauzolej Gala Placidija, Danteov grob… Slobodno vreme. U dogovoreno vreme polazak za Srbiju. Direktna noćna vožnja preko Slovenije i Hrvatske sa usputnim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.
5. dan 03.05.2016. …. BEOGRAD – NOVI SAD
Dolazak u Beograd i Novi Sad u ranim jutarnjim časovima.
Minimum: 40 osoba

CENA ARANŽMANA PO OSOBI 199 €
Doplata za jednokrevetnu sobu 50 €

U cenu je uključeno: prevoz autobusom turističke klase (AC/CD/DVD) prema programu, smeštaj u Peruđi (ili okolina Peruđe) i Riminiju u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama sa uključenim doručkom, navedeni izleti i obilasci, vodički servis i organizacioni troškovi.
U cenu nije uključeno: Međunarodno putno zdravstveno osiguranje (604,- din), ulaznice u objekte, lični troškovi i sve nepomenute usluge.
ROK ZA PRIJAVU: 10.03.2016.

NAČIN PLAĆANJA: 30% prilikom prijave, ostatak minimum 10 dana pre početka putovanja.
NAPOMENE: Zbog terenskog izgleda Peruđe i zabrane turističkim autobusima da uđu u grad, hoteli će biti locirani na periferiji grada. U slučaju promena na tržištu roba i usluga i monetarnom tržištu, kao i u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo na korekciju cene, uz saglasnost prijavljenih putnika. Cena je izražena devizno, a plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Credit Agricole banke na dan uplate. Agencija zadržava pravo na otkaz aranžmana 7 dana pre početka putovanja.

PRIMENJUJU SE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA USAGLAŠENI SA ZAKONOM O OBLIGACIONIM ODNOSIMA I YUTA STANDARDIMA.

Fenix 777 travel, 21000 Novi Sad, Miroslava Antića 6, tel./fax: 021/425-377,
e-mail: prodaja@fenix777travel.rs, web: www.fenix777travel.rs