PORTO – KOIMBRA – LISABON

Portugal – nekada jedna od najuticajnijih država Evrope – danas je zemlja harmoničnih kontrasta. Portugalska tura je prilika da na jednom putovanju uživate u prelepim pejzažima planina na čijim obroncima uspeva kvalitetna vinova loza, spektakularnim dolinama u centralnom delu zemlje i naravno u vodećim gradovima ove zemlje: Porto, Koimbra i Lisabon. Luka iz koje je Vasko da Gama otkrio pomorski put za Indiju, kula Belem, moderni trg Komersio – jedan od najelegantnijih trgova u Evropi, četvrt Alfama, vožnja tramvajem… samo su deo harmonije savremenog i starog, ali veoma dobro očuvanog lisabonskog nasleđa.

PROGRAM PUTOVANJA,  30.10. – 05.11.2018.

1.Dan 30.10.2018. BEOGRAD – PORTO

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla kod šaltera za informacije u 05:15 časova, dva sata pre poletanja. Let za Lisabon presedanjem u Frankfurtu, u 07:15 časova kompanijom Lufthansa. Poletanje iz Frankfurta je u 13:50 časova. Sletanje u Posrto po redu letenja u 15:30 časova po lokalnom vremenu. Transfer do hotela uz informativno upoznavanje sa gradom. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

2.Dan 31.10.2018. PORTO

Doručak. Odlazak u 09:00 časova na poludnevno razgledanje grada u pratnji vodiča. Najveća znamenitost grada je njegovo staro jezgro, koje je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a kao svetska baština. Tu se nalazi niz trgova, uskih ulica sa brojnim crkvama, palatama i starim zdanjima. Od pojedinačnih građevina se izdvaja: Gradska katedrala koja je izgrađena u 17.veku, Crkva Klerižos, stara berza sa Arapskim salonom, gvozdeni most Luiša I, kuća muzike i najlepša biblioteka na svetu Lelo, koja liči na mesto iz bajke. Spoljašnjost krije magičan enterijer ukrašen vitražima, providnim podovima i crvenim stepeništem. Priča se da je upravo ta radnja inspirisala određenu scenografiju za Harija Potera. Popodne moguce je za sve zainteresovane putnike organizovati fakultataivni odlazak (peške ili gradskim prevozom) na degustaciju vina i prezentaciju jednog od eminentnih vinskih podruma sa druge strane reke Duoro. Slobodno popodne za individualne aktivnosti. Noćenje.

3.Dan 01.11.2018. PORTO- BRAGA – BOM ŽEZUS – VIANA DO KASTELO – PORTO

Doručak. Za zainteresovane putnike (minimum 15 prijavljenih platežnih putnika) postoji mogućnost organizovanja fakultataivnog izleta u Bragu i Viana do Kastelo. Obilazak Brage, glavnog grada provincije koja je u vreme Rimljana bila sedište Galicije (sadašnje Španije) i sedištu najstarije arhiepiskopije u današnjem Portugalu koja datira još iz rimskih vremena. Obilazak katedrale, a zatim poseta svetilištu Bom Žezus koje se nalazi na brdu iznad samog grada i do koga vodi velelepno barokno stepenište… Nastavak putovanja do mesta Viana do Kastelo, koje još zovu i princeza reke Lima. Obilazak počinje na brdu Santa Luzia odakle se pruža pogled na luku i grad. Panoramom grada dominira Gradska većnica i crkva Misericordia, koja predstalja najvažnije zaveštanje iz doba renesanse u ovom gradu. Nakon obilaska, povratak u Porto. Noćenje.

4.Dan 02.11.2018. PORTO – KOIMBRA – LISABON

Doručak. Napuštanje hotela u 08:00 časova. Polazak za Koimbru. Putovanje živopisnim predelima centralne Portugalije do Koimbre. Iako je neko vreme bila i glavni grad zemlje, poznata je po svom Univerzitetu koji je jedan od najstarijih u Evropi. Zbog toga je i zovu „Grad studenata“. Koimbra je u Portugalu čuvena i po fadu – uz Lisabon najbolji i najpoznatiji fado peva se u Koimbri.  Sledi kraće upoznavanje sa gradom u pratnji vodiča: Prasa Comesio, Katedrala Se iz 13.veka, tu je i jedan od najlepših Univerziteta na svetu, Nova katedrala… Nastavak putovanja do Lisabona. Planirani dolazak je oko 17:00 časova. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5.Dan 03.11.2018. LISABON

Doručak. U 09:00 časova polazak na četvoročasovno razgledanje garda u pratnji vodiča: Trga obnovitelja, Trg Komersio i Trg Markes de Pombal, Belem četvrt na obali reke Težo, mesto koje je povezano sa velikim geografskim otkrićima, Belem kula za koju su bili vezani svi brodovi koji su kretali na velika putovanja, spomenik geografskim otkrićima, crkva Svetog Žeronima – individualni ulazak, remek delo manuelske arhitekture koje je stavljeno na listu svetske baštine UNESCO, panoramski osvrt na dvorac Svetog Đorđa, crkva Svetog Antuna i katedrala SE odakle se pruža veličanstven pogled na grad. Zatim se spuštamo po slikovitim ulicama Alfama i dolazimo do centra grada. Predlažemo individualnu vožnju čuvenom „28“ kako bi što bolje upoznali grad iz nekog drugog ugla. Noćenje.

6.Dan 04.11.2018. LISABON– SINTRA – CABO DA ROCA – KAŠKAIŠ/EŠTORIL – LISABON

Doručak. Za zainteresovane putnike moguće je organizovati celodnevni fakultativni izlet u Sintru sa polaskom u 08:30 časova. Sintra je gradić udaljen od Lisabona nekih 45 km. Zbog svoje specifične mikroklime, vekovima je bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do 20.veka. Brdima koje okružuju mesto dominiraju zidine mavarskog utvrđenja i kitnjaste palate Pena, podignute u 19.veku, dok je palata u Sintri izgrađena na temeljima stare iz 15.veka. Potom je predviđen odlazak do najzapadnije tačke Evrope, Cabo de Roca, čije su geografske kordinate simbolično ispisane na kameni obelisk. Nastavak puta ka Kaškaišu, nekada starom ribarskom naselju, a danas turističkom mestu. Popodne je predviđen povratak za Lisabon oko 17:00 časova. Slobodno vreme za individualne aktivnosti gde predlažemo individualnu posetu jednom od čuvenih FADO restorana. Noćenje.

7.Dan 05.11.2018. LISABON – BEOGRAD

Doručak. Napuštanje hotela. Doručak. Napuštanje hotela. U 09:30h transfer do aerodroma. Let za Beograd sa presedanjem u Frankfurtu je planiran u 12:15h (broj leta LH 1167). Planirani dolazak u Beograd je u 23:25h (broj leta LH1410).

Smeštaj u  1/2 sobama

Ili 1/2 +1

Hotel 3* Porto  – 3 bb usluga

Hotel 3*, Lisabon – 3 bb usluga

545€

Doplata za 1/1 – 215eur

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

Avionski prevoz na relaciji Beograd-Porto / Lisabon-Beograd kompanijom Lufthasa sa presedanjem u Frankfurtu; Smeštaj u hotelu 3* u Lisabonu, na bazi 3 noćenja sa doručkom i 3 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Portu; Transferi aerodrom-hotel-aerodrom; Transfer Porto-Lisabon sa obilaskom Koimbre; Turistički obilazak Porta i Lisabona u pratnji vodiča; Nisu predviđene posete ni unutrašnji obilasci napomenutih građevina, sem u slučaju da to po programu nije drugačije naznačeno; Usluge lokalnog vodičkog servisa na engleskom jeziku; Usluge pratioca grupe iz agencije; Troškovi organizacije putovanja; Transferi prema programu.

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

Deo aerodromskih taksi u iznosu od 144 eura koje su podložne manjim promenama do polaska; Ulaznice na lokalitetima i posete, ukoliko nije naznačeno drugačije u programu; Putno zdarvstveno osiguranje (možete kupiti u KOMPASU, po ceni od 121 dinara po osobi po danu); Boravišne takse u hotelima koje se plaćaju na licu mesta prilikom prijave u hotel (cca 7 eur), na recepciji hotela i iznose 1eur po osobi po danu; Sve programom nepomenute usluge.

Fakultataivne izlete:

Braga, Bom Žezus, Viana do Kastelo60 eura po osobi.

Sintra, Cabo da Roca, Caskais  – 50 eura po osobi; Ukoliko želite ulazak u Kraljevsku palatu u centru Sintre – doplata je 15 eur sa uključenom rezervacijom i vodičem.

Univerzitet Koimbra ( ulaznica sa obilaskom)  – 15 eura po osobi.

Degustacija vina u Portu10 eura (ulaznica obuhvata prevoz, degustaciju 2 vrste porto vina i razgledanje podruma)

*Prijave za izlete se vrše u  agenciji , prilikom sklapanja ugovora. Uplate se vrše takođe u agenciji prilikom ispalte aranžmana. Za realizaciju svakog izleta potrebno je da se prijavi minimum 15 plativih putnika.

NAČIN PLAĆANJA: prilikom prijave se plaća akontacija u iznosu 40% od cene aranžmana, a ostatak najkasnije 14 dana pre početka putovanja.

NAPOMENE:

1) U slučaju promena na tržištu roba i usluga na monetarnom tržištu, kao i u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo da u dogovoru sa prijavljenih putnicima koriguje cenu ili otkaže aranžman najkasnije 5 dana pre započinjanja putovanja.

2) Zbog aktuelnih dešavanja izazvanih pojavom „migrantske krize“ mogući su neočekivani problemi u realizaciji putovanja kao što su kašnjenja, zastoji, nužnost promene graničnog prelaza i zemlje tranzita na šta organizator putovanja ne može imati uticaja ili predvideti prilikom kreiranja programa. U tom smislu agencija KOMPAS zadržava pravo u zavisnosti od objektivne situacije izmeniti pojedine stavke iz programa putovanja radi bezbedne i što kvalitetnije realizacije. VAŽNA NAPOMENA: Agencija ne snosi bilo kakvu odgovornost u slučaju promene reda letenja avio kompanije, kao i u slučaju eventualnog strajka i obustavljanja letova. U tom slučaju je avio kompanija odgovorna za sprovođenje i realizaciju letova. Krajnji rok za prijavu putnika do popune mesta što zavisi od trenutne raspoloživosti.

Rok za prijavu 01.09.2018. Prilikom prijave putnici dostavljaju fotokopiju prve strane pasoša, jer u suprotnom agencija ne snosi odogovornost ukoliko se nađe greška prilikom štampanja avionskih karata.

NAPOMENA:Aranžman je plativ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Credit Agricole banke na dan uplate. Agencija zadržava pravo korekcije cene i programa i hotela (usled objektivnih razloga) u slučaju promene na monetarnom tržištu, promene reda letenja ili manjeg broja prijavljenjih putnika. Agencija zadržava pravo otkaza aranžmana minimum 5 dana pre početka putovanja, ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika.

Aranžman je rađen na bazi minimum 25 platežnih putnika. 

U slučaju da se prijavi manji broj putnika agencija zadržava pravo korekcije cene ili otkaza putovanja.

Organizator  poseduje garanciju putovanja za slucaj insolventnosti i naknade stete broj.13-70682, osiguravajuće kompanije „DDOR neživotno osiguranje“, LICENCA OTP 207/2010    Cenovinik broj 1

PRIMENJUJU SE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA AGENCIJE ORGANIZATORA  Kompas tourism&travel USAGLAŠENI SA ZAKONOM I OBLIGACIJAMA I YUTA STANDARDIMA!        Novi Sad, 20.03.2018.